----------------------

Ninjutsu historie

13. 3. 2008 19:29
Rubrika: Ninjutsu

Ninjutsu - historie

ninja_6
Ninjové, kdo by je neznal, legendární zabijáci známí především z filmů jako Americký ninja, Ninjova nadvláda, ... , ale kdo jsou ve skutečnosti? A kde se vzali? Toto bojové umění patří mezi jedno z neznámějších bojových stylů. Ninjutsu je však specifickou odrůdou. Nejde totiž o klasické bojové umění, ale spíše o dobový způsob špionáže.

Ninjové ovládali několik druhů bojových umění, techniky se zbraněmi, různé způsoby matení nepřítele a dokonce i řadu řemeslných dovedností, aby se tak mohli při své špionáži vydávat za řemeslníky. Původ ninjutsu není dodnes zcelaninja_3, velikost: 69.37 KB, obrázek se otevře v novém okně jasný, co ale víme, je že má japonský původ, přestože bylo velmi ovlivněno technikou čínské špionáže. Nejstarší zprávy o ninjech jsou z období vlády císařovny Suiko, tedy konec 6. století n. l. Ninjutsu se původně nazývalo shinobi-jutsu, tzn. vkrádat se dovnitř, což zároveń asi nejlépe vystihuje význam a úkol ninjů, ti byly za tímto účelem využíváni ve válkách. Ninja byl vysílán na nepřátelské území s přesně vymezeným úkolem získat informace o nepříteli nebo provést sabotáž.

Ninjové se dělili na tři skupiny:

Jonin neboli "horní člověk" reprezentoval skupinu ninjů a měl kontakt s tím, kdo si chtěl najmout jejich služby. Jeho asistentem byl
Čunin neboli "prostřední člověk", který byl nižším vůdcem. Vlastním agentem pak byl
genin "dolní člověk". Přestože genin byl dokonale vycvičen a často při svých nebezpečných misích riskoval život, bylo jeho společenské postavení v Japonsku považováno za nejnižší. Byl-li chycen, byl často mučen a zmrzačen, nežli zemřel. Výcvik ninjů začínal obvykle v 5 až 6 letech. Skládal se především z nácviků rovnováhy při překonávání obtížných překážek, skákání, běhání, plavání a šplhání. Ve 12 - 13 letech nastal tvrdý výcvik vytrvalosti, a to pomocí velmi dlouhých běhů. Ninjové se také v tomto věku učili zacházet se zbraněmi, jako jsou meče, hole, kopí, halapartny a shurikeny. Posledním stádiem výcviku byl tanec, zpěv lidových písní, kreslení, výroba map, umění přestrojování a nauka některých nejběžnějších řemesel. 

ninja_5, velikost: 7.09 KB, obrázek se otevře v novém okněTradičním oděvem ninjů bylo shinobi shozoku, které se skládalo z kabátce, kapuce a speciálně šitých kalhot. Typickým znakem oděvu ninjů byla rouška přes obličej, která činila ninju ve tmě méně viditelným a zároveń tlumila jeho dech tak, aby nebyl slyšet. Oděv byl oboustranný, vnější část byla černá, vnitřní tmavomodrá, zelená nebo bílá. Ninja se ale často pohyboval i v jiných převlecích. V umění převlékání (shiči-hó-de) používal sedm základních převleků: cestující herec, potulný mnich (kněz), horský mnich, buddhistický mnich, cestující kejklíř, venkovan, kupec. Další dovedností potřebnou ke špionáži bylo umění chůze. Nindža ovládal deset základních kroků a také jeden speciální - tzv. joko aruki (boční chůze). Tato metoda umožňovala zanechávat stopy, ze kterých nepřítel nemohl vyčíst směr chůze. Díky joko aruki se mohl ninja rychle a tiše skrýt za úzkým prostorem, například v lesním porostu. Ninja sebou nosil veškeré válečné vybavení včetně nejrůznějších tablet. Šlo o různé léky proti běžným nemocím, hadímu uštknutí, kousnutí hmyzu a podobně. Speciální pilulkou byla kitó-gan. Tato tableta umožňovala vydržet tři dny bez pití. Skládala se z mleté rýže, prosa, mrkve, sušeného ptačince a dalších přísad.

Zbraněhatsumi_1, velikost: 10.27 KB, obrázek se otevře v novém okně

Mezi tradiční zbraně ninjú patřil meč ninja-tó, který sloužil k mnoha různým účelům. Pochva meče se využívala také jako foukací trubice, nebo trubice k dýchání pod vodou a společně se zasunutým mečem jako příčka k žebříku. Další zbraní byla kusari-gama, která se skládala ze srpu, řetězu a závaží a sloužila především k přitahování nepřítele k sobě. Tecu-biši - železný předmět se 4 špicemi se házel proti koním nepřítele. Shuriken - kovová hvězdice s ostrými hroty se používala nejen k vrhání proti nepříteli, ale sloužila také ke kopání, vrtání a škrabání. Všestranné použití měla v ninjutsu také hůl bo, která byla dutá a mohly se v ní ukrývat nejrůznější předměty. Techniky ninjutsu se udržovaly ve velké tajnosti. Pokud se některé praktiky a lsti staly známými, přestaly se používat a musely být vymyšleny jiné. Proto se ninjutsu v období feudálních válek rozvíjelo k naprosté dokonalosti. Později, v období míru, se znalosti ninjutsu využívaly k policejním účelům. K poslednímu válečnému využití ninjú došlo během druhé světové války, kde se využívali ke špionáži.

ninja_2, velikost: 12.35 KB, obrázek se otevře v novém okněŠpionážní úkoly vyžadovaly dokonale splynout s přírodou a využívat její produkty. Ninja dokázal využít okolí k takzvaným pěti únikovým technikám (goton-no-jutsu):

  1. Mokuton - používání stromů a travin. Sem patří schovávání se za vysoké traviny při sledování nebo splynutí s větvemi v korunách stromů.
  2. Katon - použití ohně. Ninja používal nejrůznější bomby a kouřové clony, aby zakryl svůj únik nebo aby zastrašil nepřítele. Používal také ohňostroj spouštěný nášlapným zařízením, aby byl varován před přibližujícím se nepřítelem.
  3. Doton - použití země, zdí a kamenů k úkrytu. Ninja při svém vnikání mezi nepřítele dokázal s těmito předměty dokonale splynout.
  4. Katon - použití kovových předmětů. Kromě zbraní používal kovové předměty k odvedení pozornosti nepřítele tím, že je házel na opačnou stranu, než byl ukryt.
  5. Suiton - únik vodou. Ninja ovládal tzv. neviditelné plavání, k maskování dokázal využít plovoucích listů a klacků a pomocí speciální duté trubičky uměl dýchat pod vodou.

Učení ninjutsu

Jedna ze škol Ninjutsu - Togakure ryu, která vznikla před osmi sty lety a jejímž současným velmistrem je Dr. Masaaki Hatsumi, trénovala své bojovníky v osmnácti fyzických a duševních dovednostech:

Seishin teki kyoyo - duševní vytříbenost,
Taijutsu - umění těla, boj beze zbraně,
Ninja biken - techniky meče,
Bojutsu - techniky s tyčí,
Shuriken jutsu - vrhání ostří,
Yari jutsu - techniky s kopím,
Naginata djutsu - techniky s halapartnou,
Kusari gama - zbraň s řetězem a srpem,
Kayaku jutsu - zápalné a výbušné látky,
Henso jutsu - přestrojení a zpodobnění postavy,
Shinobi iri - umění neviditelnosti a průniku,
Ba jutsu - jízda na koni,
Sui ren - trénink ve vodě,
Bo ryaku - strategie,
Cho ho - špionáž,
Inton jutsu - skrytí se a únik,
Ten mon - meterologie
Chi mon - zeměpis.

Za účelem udělat nepříteli boj těžším, dávný ninja vyvinul strategii Kyojitsu tenkan ho založenou na předkládání pravdy a klamů tak, že zmateme protivníka.

Pár materiálu o ninjutsu

Zobrazeno 3073×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio